NIEUWE PANNEN



WOENSDAG 16 APRIL 2025

Pannen zijn dé MUST-HAVES in de keuken, want zonder dit kan zelfs de allerbeste keukenprins of -prinses het niet voor elkaar om een maaltijd te bereiden. Nu is koken al een tijdje een grote hobby van mij geworden en daarom ging ik ook wat kritischer naar mijn pannen kijken. Dat ze geschikt waren voor het koken op inductie wist ik wel, want is dat niet het geval, dan kun je de temperatuurstand nog zo hoog zetten, maar er gebeurt gewoon niets. Bij ons slaat de kookplaat zelfs meteen uit als er een  pan op de warmtebron wordt gezet, die niet voor koken met inductie geschikt is. 

Maar tegenwoordig hoor je veel over de schadelijke stof PFAS, en er zijn pannen die deze stof bevatten en daardoor kan deze stof in je eten komen. Je ruikt en proeft het niet, maar je wilt het natuurlijk niet eten. 

Wat is PFAS?

PFAS is de afkorting voor poly- en perfluoralkylstoffen, waar duizenden varianten van zijn. Ook PFOA is hier een van. De materialen hebben handige eigenschappen: ze zijn water-, vet- en vuilafstotend. Ideaal voor de coating van onder meer koekenpannen dus. Maar hoewel ze handig zijn, kleven er grote nadelen aan PFAS. Uit onderzoek naar de vaakst toegepaste vormen van PFAS blijkt dat ze slecht zijn voor de gezondheid. Ze tasten onder meer het immuunsysteem aan, en sommige zouden een verhoogd risico op kanker geven. 

PFOA-vrij klinkt veelbelvovend, maar kan vies tegenvallen. Als het op een pan staat, is de kans namelijk groot dat er wel een andere vorm van PFAS  aanwezig is in de anti-aanbaklaag. 

(* BRON - Radar.avrotros.nl ) 

Alternatieven

Nadat ik hierover had gelezen, ben ik gaan zoeken naar alternatieve pannen, die deze anti-aanbaklaag niet bevatten. Daarbij wilde ik dit keer, dat ze ook geschikt waren voor ovengebruik.

Allereerst viel mijn keuze op gietijzer, zonder anti-aanbaklaag. Ik heb hier al jaren en grote wadjan van en vind het een fijne pan, maar het nadeel is dat jij je er een breuk aan tilt. Dus dit idee, ondanks dat het een goede workout zou zijn, liet ik toch maar snel varen.  

Overige alternatieven zijn koolstofstaal, net als gietijzer zonder anti-aanbaklag of pannen met een keramische anti-aanbaklaag. 

Mijn keuze viel uiteindelijk op een pannenset van roestvrijstaal (RVS), zonder anti-aanbaklaag. Ik vond ze mooi vormgegeven en ze pasten goed bij mijn RVS kookpannen die ik al enige tijd had. Daarbij kan ik alle pannen, ook de koekenpannen, afsluiten met een glazen deksel. Mijn set bestaat uit vier kookpannen met deksel, drie koekenpannen, een wokpan met deksel en een steelpan (sauspan) met deksel. En het fijne is dat je in de kookpannen het volume kunt aflezen en alle pannen met deksel een afgiettuit bevatten, zodat je niet hoef te klungeleln met de deksel half op de pan om bijvoorbeeld je aardappels af te gieten. 

Ik heb ze voor mijn verjaardag gekregen, dus ik heb ze al een paar maanden in gebruik. Al mijn tefal en braadpannen, die toch al aardig versleten waren, werden meteen door manlief naar de vuilstort gebracht, zodat ik niet in de verleiding kon komen om ze toch nog te gebruiken. Want het was wel even wennen, bakken en braden zonder anti-aanbaklaag. Koken was ik al wel gewend en dat was het probleem niet, maar bij bijvoorbeeld vlees aanbraden was ik in eerste instantie geneigd om de stand van de kookzone te hoog te zetten. Deze pannen zijn snel warm en blijven ook gedurende het hele proces goed warm. Bij RVS is het tevens van belang dat je met voldoende olie of boter bakt, waarmee uiteindelijk op dezelfde manier als bij gietijzer een laagje ontstaat dat aanbakken voorkomt. Deze pannen gaan net als gietijzeren pannen, een leven lang mee. Ik ben inmiddels heel blij met mijn nieuwe pannen, koken, bakken en braden geeft mij nog meer voldoening. En om ze mooi te houden, was ik de pannen af met de hand, ondanks dat ze in de vaatwasser kunnen. 


Like deze blog:

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.