Mijn gezonde levensstijlIn deze rubriek ga ik het over de gezonde levensstijl hebben, die ik probeer te volgen.

Ik ben geen dietiste of voedingsdeskundige, maar ik schrijf hier over alles wat ik doe (en gedaan heb) met betrekking tot voeding, beweging en dergelijke om langzaamaan blijvend een gezond gewicht en lichaam te verkrijgen. 

Met regelmaat post ik hier recepten, maar vooral mijn vorderingen in de vorm van een dagboek. Dit is voor mij de denkbeeldige stok achter de deur en kan eventueel een inspiratie zijn voor diegenen die net als ik kampen met overgewicht en de strijd tegen de kilo's willen aangaan.
Het verhaal

 

Al enige tijd kamp ik met behoorlijke gewichtsproblemen en voer ik de strijd tegen de kilo’s, maar tot nu toe ging dat heel moeizaam. Ik ben  inmiddels al de vijfenzestig gepasseerd en ik wil me gewoon lekker in mijn vel voelen, wat meer energie hebben en ook preventief aan mijn gezondheid werken. 

 

In de loop der jaren is mij wel duidelijk geworden dat een dieet niet werkt voor mij. Het volgen van een dieet heeft er eerder voor gezorgd dat ik uiteindelijk door de jaren heen steeds dikker ben geworden en dus ook flink in gewicht ben toegenomen 

 

Wat dik zijn voor mij betekend, hoe het zover is gekomen en de gevolgen ervan kun je hier in een samenvoeging van een aantal oude verhalen lezen

 

Met de komst van Covid-19 in 2020 werd het belang van een gezonde levensstijl en het hebben van een gezond lichaam steeds duidelijker en noodzakelijker voor mij.. 

 

De afgelopen tijd heb ik veel over voeding gelezen en ervaren wat bepaalde voedingsstoffen met mijn lichaam doen. 

 

Sinds januari 2022 volgde ik een programma genaamd "cool traject" wat gericht is op een gezonde levensstijl. Het programma duurt 2 jaar en wordt vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. 

Je volgt het in een groep personen met ongeveer dezelfde problemen wat overgewicht en gezondheid betreft en wordt begeleid door een levensstijlcoach. 

 

Ik heb hier niet alleen nog meer over voeding geleerd, maar ook welke andere factoren een invloed op overgewicht of een slechte gezondheid kunnen hebben. Tevens krijg je handvaten hoe hiermee om te gaan en vooral te veranderen indien dit nodig is. 

 

Ondanks dat ik hier veel steun van ondervond, moest ik het toch allemaal zelf doen, dat spreekt voor zich. En doordat ik op een gegeven moment er alleen maar stress van kreeg, i.p.v. dat het mij iets opleverde ben ik hier in oktober mee gestopt.

 

Maar de draad moet echt wel weer worden opgepakt, En daarom ga ik in het nieuwe jaar opnieuw een poging doen. 

 

In deze rubriek beschrijf ik hoe ik nu de strijd  aanpak, het is een lifestyle voor mij en geen dieet. Een kijkje in mijn resultaten, teleurstellingen, diepte- en hoogtepunten en alles wat te maken heeft met de weg naar mijn streefgewicht.

 

Op deze manier hoop ik inzicht te krijgen in wat er goed gaat, maar vooral ook waar het fout gaat, waarom en wanneer. 


INSPIRATIE

Het is voor mij geen beroemde persoonlijkheid die mij inspireert, maar waar ik de inspiratie vandaan haal om het roer volledig om te gooien, is mijn echtgenoot Laurence.

 

Hij is wat eten betreft altijd wel gedisciplineerder geweest dan ik. Hij zal niet snel teveel eten, omdat het zo lekker is, maar luistert wat dit betreft goed naar zijn lichaam.

 

Dit jaar (2022)  werd bij hem diabetes 2 geconstateerd en met een ijzeren discipline heeft hij vanaf dag één zijn totale eetpatroon aangepast. Hierdoor ging niet alleen in een zeer korte tijd, tevens met behulp van medicijnen,  zijn bloedsuiker omlaag, maar verloor hij eveneens de enkele kilo's die hij zogenaamd te zwaar was. 

 

Als hij, naast alles wat hij doet, zo'n drastische verandering in zijn leven kan invoeren, dan moet het mij toch ook lukken om aan mijn gezondheid te werken.