WEEK 0 - DE VOORBEREIDING


 

(Bron foto minddirection.nl)

 

WOENSDAG 21 DECEMBER 2022

De afgelopen twee weken heb ik, ondanks alle vaccinaties - griepprik, prik tegen longontsteking etc.- toch met een flinke griep op bed gelegen. De huiskamer stond vol met dozen kerstversiering, omdat ik zo vroeg mogelijk wilde beginnen met het huis te versieren, maar waar met uitzondering van de salontafel, nog niet veel van terecht gekomen is. Laurence had ook al de kerstboom opgezet en voorzien van lichtjes, de rest liet hij traditiegetrouw aan mij over. Met dit klusje en de buitenverlichting in voortuin en achtertuin ophangen, heeft hij, wat kerstversieren betreft, zijn taak erop zitten.

Het is natuurlijk wel de bedoeling dat ik voordat de kerstdagen aanbreken, alles in orde gebracht wil hebben, zoals ik het voor dit jaar in gedachten had. Maar tot nu toe weigerde mijn lichaam.

 

Het enige wat mij wel lukte na een paar dagen uitsluitend ziek op bed te hebben gelegen, is vanuit bed, werken achter mijn laptop. Allereerst ben ik mijn website weer gaan aanpakken. De provider waar ik een jaar geleden naar was overgestapt voldeed toch niet helemaal aan mijn verwachtingen en aangezien ik mijn oude website nog aan had gehouden, ben ik gaan uitvogelen hoe ik deze zo kon aanpassen dat het gelijkwaardig was qua lay-out aan mijn huidige website, met de extra voordelen die deze "oude"provider te bieden had. Het was een heel gepuzzel, maar ik ben heel tevreden over het uiteindelijke resultaat. 

 

Inmiddels was ik ook aan het uitvogelen hoe ik in januari wilde starten met mijn koolhydraatarme eetpatroon, zoals ik met mijn huisarts had afgesproken, om toe te werken naar een gezonder en slanker lichaam. Ik heb allerlei artikelen over dit onderwerp gelezen en nu moet deze kennis en ook de theorie van het Cool-traject toegepast worden in de praktijk. 

 

Er zijn een aantal factoren waar ik mij stap voor stap op wil focussen. Allereerst het ETEN.

Zo nu en dan at ik met regelmaat al koolhydraatbepekt en nu moet ik dus een stapje verder. Ik vind dit geen straf, maar ik heb daar wel structuur bij nodig. Op het moment ben ik, aan de hand van het schema wat ik opgesteld heb voor het maken van een weekmenu, een aantal dagen aan het uitwerken met recepten, om zo uiteindelijk mijn 12 weken aan gevarieerde menu's te krijgen die ik telkens kan herhalen. Het doel hiervan is natuurlijk dat het zo in mijn systeem gaat zitten, dat ik er niet over na hoef te denken of ik iets wel of niet mag eten. En hopelijk geeft dit het gewenste resultaat, zodat een maagverkleining of maagband waarover na mijn bezoek aan het UMC- Utrecht  gesproken werd, uiteindelijk niet nodig is. 

 

Als tweede volgt het BEWEGEN.

Zodra mijn lichaam gewend is aan mijn nieuwe eetpatroon, is mijn doel om dagelijks minimaal één uur intensief oefeningen te doen. Van de fsyiotheapeut heb ik een link toegestuurd gekregen met oefeningen voor een artrose knie, van de  mobility clinic van het UMC. Deze oefeningen heb ik tijdens de vakantie geprobeerd, ik kreeg toen zoveel spierpijn, dat er mijn vakantie door vergald zou worden. Maar thuis, durf ik het risico wel te nemen.  Daarnaast wil ik dagelijks gebruik maken van mijn stoelfiets, dit is een erfstuk  van mijn moeder en komt mij nu goed van pas. De volgende stap is om, zodra het weer beter weer wordt, dagelijks een tijdje op de hometrainer door te brengen. Te beginnen met 10 minuten en dit opbouwen tot minimaal 30 minuten. Eigenlijk moet ik voor ieder eetmoment per dag 10 minuten fietsen om mijn maaltijd te verdienen. Het is eveneens goed voor de conditie, want die is momenteel ver te zoeken bij mij. 

 

Een factor waar ik meteen aan wil werken is  het verminderen van STRESS

Aangezien mijn hoofd altijd overloopt met allerlei gedachten en ik mij om veel dingen enorm druk kan maken, wil ik het mediteren weer op gaan pakken. Te beginnen iedere occhten voor het opstaan en indien nodig eventueel ook 's avonds voor het slapen gaan.  

 

En hierbij ben ik meteen beland bij de vierde factor,  SLAPEN

Dit is voor mij de meest moeilijke factor. Ik ben heel slecht in het op tijd naar bed gaan. Vooral als ik heel gefocused met iets bezig ben, kan ik de tijd vergeten. Ik heb daarentegen geen moeite om op te staan,  ook al heb ik maar een paar uurtjes slaap gehad. Ik moet dus een manier vinden waarbij ik wel aan voldoende slaapuren kom. 

 

Misschien neem ik meteen teveel hooi op mijn vork, maar ik probeer al heel wat jaren om af te vallen, waarbij ik mij altijd alleen op diëten had gericht. Nu begrijp ik beter, dat dit voor mij niet de methode is en dat het niet alleen om eten draait, al wordt wel aangegeven dat afvallen 80% met eten en 20% met bewegen te maken heeft. Maar voor mij is een belangrijke factor structuur en houvast en hopelijk lukt het mij daarmee uiteindelijk deze keer wel om het roer blijvend om te gooien.